Udgivet ons d. 6. feb 2019, kl. 08:00

Hvor graver du?

Når noget er svært eller hårdt og kræver stor styrke, hører man nogen gange udtrykket ”at grave dybt i sig selv”. Det betyder noget i stil med, at man skal søge dybt ind i sig selv og finde energi og kræfter der. De kræfter, der ligger på overfladen, er brugt, og derfor er der behov for at gå endnu dybere. Finde kræfter man måske ikke vidste, man havde. Man kan også hive op i sig selv ved håret. Det betyder noget i samme stil – at man hiver sig selv op, efter man er faldet. Altså at man hjælper sig selv, bruger sin egen kraft til at komme op at stå igen. Man bliver ikke hevet op af andre, men af sig selv. Det er selvfølgeligt godt at kunne klare sig selv, at kunne finde ekstra energi og alt det der, men det er også rigtig vigtigt at huske på, at vi kan række udad og opad, ikke kun indad.

Når vi står i svære situationer er vores eneste mulighed ikke at anstrenge os selv endnu mere og grave endnu dybere i os selv. Nogen gange så er vi bare tomme, så er der ikke mere at grave frem eller kræfter til at hive op. Så må vi række ud ad til venner eller familie, eller opad og sige til Gud ”hjælp mig” eller grib ”mig.” Der er ingen grund til at tro, at vi kan klare alt selv. Selvfølgelig kan vi ikke det! Selvfølgelig kan vi blive rystet og skubbet og væltet og vendt på hovedet. Det kan vi, om vi er 10, 15, 40 eller 65 år. Vi kan møde ting, der er alt for tunge at bære selv, hvor vi virkeligt har brug for nogen at dele byrden med. Det betyder ikke, at der er noget galt med mig, eller at jeg er svag. Det betyder, at jeg har mødt en utrolig tung byrde, som aldrig var meningen, jeg skulle bære alene.

Lige så selvfølgeligt som vi selv kan rammes af store byrder, er det selvfølgeligt at mennesker omkring os rammes, der hvor de er i livet. Derfor må vi også være klar til at tage imod den hånd, der rækker ud. Til at svare ham, der råber om hjælp, fordi han ikke har mere at grave frem inden i sig selv. Der er stor frihed i at række ud. Det er en stor lettelse ikke kun at grave indad, men at kigge op ad og ud ad. Det kan vi alle få brug for.

Kategorier Kirkenyt