Udgivet ons d. 10. jul 2019, kl. 00:00

At gøre ingenting godt

Jeg var for nylig til dimission på jordemoderuddannelsen. Studielederen talte om alle de kompetencer, som de nyuddannede jordemødre efter endt uddannelse er i besiddelse af. Udover alt det tungt faglige stof, og viden om, hvornår et forløb ikke længere er normalt og inden for jordemoderens selvstændige område, er en meget væsentlig egenskab, som studielederen sagde, at ”være rigtig god til at gøre ingenting godt”. På fødestuen kan det f.eks. være, at jordemoderen har roen til ikke hele tiden at fare rundt og komme med nye forslag, men også indimellem blot at sanse og være til stede og gøre ingenting.

At gøre ingenting godt trækker tråde til historien om Martha og Maria. Maria gør ingenting rigtig godt. Hun er til stede, hun lytter og hun sanser oplevelsen sammen med Jesus. Imens farer Martha rundt og irriterer sig over at være alene om at sørge for Jesus. Jesu svar i den forbindelse er, at Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tages fra hende.

Der er stor forskel på bare at gøre ingenting og så at gøre ingenting godt. Det er, når vi gør ingenting godt, at jeg tænker, vi med Jesu ord kan vælge den gode del. Jeg har eksempelvis ofte fanget mig selv, når jeg i et forsøg på at gøre ingenting, pludselig opdager, at tankerne allerede er ved dagens næste gøremål. Lidt som Martha, der hele tiden farer rundt for at sørge for Jesus. Resultatet er, at jeg har gjort ingenting, men måske ikke helt godt. Jeg tror, at vi alle sammen kommer til indimellem at vælge den gode del fra og gøre ingenting halvsløjt. Vores tanker er videre med det næste, og vi er ikke til stede der, hvor vi er lige nu. Er det ikke sådan med det meste, at hvis vi giver det opmærksomhed, så vokser det? Så måske, hvis vi giver vores små oaser af ingenting mere opmærksomhed, kan vi gøre det godt og dermed få endnu større af glæde af alt det gode, som Gud giver os hver dag.

Kirkeklummen er skrevet af Didde Nyborg Rasmussen, Vildbjerg