Udgivet ons d. 20. nov 2019, kl. 00:00

”Lad hende være”

Sådan siger Jesus på et tidspunkt til sine disciple, da de var i gang med at fordømme en kvinde ved navn, Maria, da hun netop havde salvet Jesu fødder med en meget kostbar olie. Disciplene synes, at det var spild af penge – pengene burde i stedet være brugt til de fattige, synes de.

Men Jesus værner Maria mod de andres fordømmelse og siger: ”Lad hende være”. Han ville ikke, at hendes generøse kærlighedshandling skulle kvæles af snusfornuftens indvendinger, om hvad hun i stedet burde have gjort.

Sådan kan vi også i dag have brug for at blive værnet mod fordømmelse og snusfornuftens golde krav.

I dagens Danmark kender vi selvfølgelig også til gensidig fordømmelse, men jeg tror faktisk, at det største problem i dag er vores fordømmelse af os selv. Vi kan godt være hårde ved hinanden, men mange af os er hårdest ved os selv. I vores kultur bruger vi nemlig rigtig meget ordet ”burde”. Jeg burde også dyrke noget mere motion – jeg burde tabe mig. Jeg burde tage mig sammen og få lavet noget sundere mad. Jeg burde have mere tid sammen med mine børn og min ægtefælle. Læseren kan selv fortsætte rækken af hverdagens ”burder”.

Mange – måske særligt de unge mennesker – har meget høje krav til sig selv: Gode karakterer, god uddannelse. Succes i både arbejdsliv, fritidsliv og familieliv. Der er frit valg på alle hylder, så man burde jo blive en succes. Lykkes det ikke, så er der kun én selv at takke for det. Jo, vi er tit hårde og ret fordømmende overfor os selv.

Til os der kender til det at fordømme os selv med alt det vi burde, men som vi ikke altid kan leve op til, så lyder Jesus ord: ”Lad ham/hende være”.

Jesus ønsker at sætte et værn op omkring os og skabe et anklagefrit frirum, hvor vi kan vokse i læ for alle vores egne og andres fordømmelser.

Hos Gud er der nemlig et frirum, hvor vi ikke elskes på grund af det, vi lykkes med, men hvor vi er elsket, som dem vi er.

Det er en udfordring at lade dette generøse gudsbillede forme ens selvbillede og måske herefter skrue lidt ned for brugen af ordet ”burde”.

 

 

Carsten Hoffmann

Kategorier Kirkenyt