Udgivet ons d. 23. sep 2020, kl. 00:00

Defragmentering

Jeg er absolut ikke computernørd. Men når en computer bliver for langsom har jeg lært, at man kan klikke sig frem til et ikon og så vælge funktionen ”defragmentering”. I ordbogen står der, at defragmentering er, ”at samle data sammen, som hører sammen, men er spredt ud over harddisken”.

Når man defragmenterer computeren kan man sidde og følge med på skærmen, hvordan computeren flytter rundt på hvide, grønne og røde felter og på den måde får samling og orden på det, der før lå fragmenteret rundt omkring spredt ud på harddisken.

For mig lyder Windows’ beskrivelse af processen med at defragmentere en computer næsten religiøst.

Som mennesker kan vi også nogle gange føle os splittede eller fragmenterede inde i hjertet. Hverdagen går nogen gange så stærkt, at man knapt nok når at få puttet dagens oplevelser ind på de rette hylder i sindet, og man når måske i virkeligheden ikke altid at få nydt de gode stunder, fordi man allerede er videre til det næste punkt på dagens dagsorden.  Jo, vi kan alle have brug for engang imellem at defragmentere ikke bare vores computere, men også vores hjerter.

Her kan man jo så vælge at kontakte en coach, som kan hjælpe til at få lidt indre samling på det fragmenterede sind. Jeg tror, at mange coaches her udfører et meget vigtigt arbejde. Men måske kunne man også overveje, om ikke det var Gud, man kunne konsultere. En Gud, som har overblikket over hele mit liv, både alt det jeg selv kan påvirke, og alt det som står udenfor min magt. En Gud som er stor nok til at rumme hele mit livs fortælling, hvor modstridende den end måtte være.

I kirken kalder vi defragmentering af hjertet for bøn. At bede er i nogle minutter at åbne sit hjerte for Livets Gud, hvor ens inderste et øjeblik får lov til at stå under den gode Guds blik. ”Ransag mi Gud og kend mit hjerte, prøv mig og kend mine tanker”, skrev kong David i én af sine salmer, og jeg forudsætter, at han ikke kendte til defragmentering som begreb. Men kraften i det at brede sit hjerte ud for én, som med varsom hånd kan hjælpe med at fjerne affald og frigøre plads til det væsentlige, den kendte også David.

Carsten Hoffmann, sognepræst og provst